Dry Needling behandeling
Praktijk Joally Jonker

Dry Needling

Dry needling is een techniek die gericht is op het verlichten van pijn en spier-gerelateerde klachten zoals stijfheid. Er wordt gebruik gemaakt van dunne naaldjes die ook bij de acupunctuur worden gebruikt om trigger points los te maken. Door de naald in het triggerpoint in te brengen vindt stimulatie plaats voor ontspanning. Bij dry needling wordt geen gebruik gemaakt van vloeistof, dit is dus geen injectie.

Voordelen van Dry Needling

De techniek duurt een aantal minuten. Het effect van de spanning die verdwijnt, is direct te merken. Dry needling komt tot de kern van een triggerpoint. Het triggerpoint met de handen losmaken duurt langer en gaat vaak gepaard met langere ongemak en/of pijn van het triggerpoint.

Indicaties voor Dry Needling:
-Hoofdpijn
-Rug- en nekklachten
-Chronische pijn
-Kaakproblemen
-Spierproblemen

Dry Needling bij hoofdpijn

Bij langdurige en hevige spanning kan het losmaken van lokale triggerpoints direct verandering brengen in de pijn en de locatie van de hoofdpijn mogelijk inperken.


Voorbeeld:

Zo kan het zijn dat referred pain plaats vindt vanuit de spieren in de nek: trapezius ofwel de
monnikskapspier. Referred pain houdt in dat pijn op een andere locatie wordt gevoeld dan waar de spanning te vinden Bij het losprikken van deze triggerpoints kan dit eerst wat gevoeliger voelen doordat er spanning losgemaakt wordt.

Afhankelijk van de duur en oorzaak van jouw klacht, kan het zo zijn dat er binnen 1-3 behandelingen al een groot verschil is in de intensiteit van de klacht.In overleg wordt gekeken of er een indicatie is voor dry needling. Naast overleg ben ik op de hoogte van de contra-indicaties waar ik uiteraard rekening mee houdt voor het gebruik van de therapie.

Wil je meer weten of een afspraak maken?

Bijwerkingen van Dry Needling

Van het naaldje zelf voel je weinig. Wanneer het triggerpoint wordt geraakt zorgt dit voor een licht schokje (twitch) dat soms gepaard gaat met een diffuse pijn in het gebied. Dit verdwijnt ook direct bij het verwijderen van de naald.

De behandeling is kort maar krachtig en kan tot zo’n 2 dagen na de behandeling zorgen voor een lichte spierpijn. Dit hoort er bij en trekt vanzelf weer weg.

Is Dry Needling gevaarlijk?

De therapie is niet gevaarlijk. Er moet uiteraard rekening gehouden worden met de locatie van belangrijke structuren zoals vaten en zenuwen, echter als fysiotherapeut is de anatomie aanwezig dat hier niet in de buurt gewerkt wordt. Soms kan er een klein bloedvaatje in de huid geraakt worden waardoor een kleine blauwe plek zichtbaar wordt.

Zijn er extra kosten verbonden aan Dry Needling?

Dry Needling valt onder een behandeling fysiotherapie en brengt geen extra kosten met zich mee.

Over mij en mijn werkwijze

Vanuit mijn fascinatie voor het menselijk lichaam, is de interesse naar het holistische kijken gestart. Door de opleiding tot osteopaat die ik volg en praktijkervaring is mijn visie dat het menselijk lichaamals een samenhangend systeem functioneert.

De werkwijze die ik hanteer is gebaseerd op dit principe: tijdens het behandeltraject wordt per keer bekeken wat nodig is voor jouw herstel.

De basis hiervoor is mijn kennis over anatomie, fysiologie en palpatie vaardigheden van mijn handen. Hierdoor kan de locatie van behandelen maar ook de gebruikte behandeltechnieken wisselen per keer: mobilisaties van gewrichten, stretches, dry needling, bindweefsel technieken, oefentherapie.

De tijd nemen, heldere communicatie en persoonlijke aandacht zijn kenmerkend aan mijn werkwijze om samen aan jouw gezondheid te werken.

Wil je meer weten?

Maak een afspraak via onderstaande knop.