Bindweefsel therapie
Praktijk Joally Jonker

Wat is bindweefsel?

Fascia, ook wel bekend als bindweefsel, is een belangrijk type weefsel in ons lichaam. Het bevindt zich als een driedimensionaal netwerk in ons hele lijf. Het heeft de belangrijke taak om alles in het lijf met elkaar te verbinden en te ondersteunen.

Binnen dit netwerk zitten verschillende lagen die ontworpen zijn om zo soepel mogelijk langs elkaar heen te bewegen. Door verschillende redenen kan dit systeem negatief beïnvloed worden waardoor de soepelheid in deze lagen, en daardoor de soepelheid in je lijf, minder wordt.

Door verschillende redenen kan dit systeem beïnvloed worden:
-Stress
-Voeding
-Beweging / te weinig bewegen
-Emotionele welzijn

Wat voor klachten kan ik ervaren bij klachten aan het bindweefsel?

-Bewegingsbeperking (dit hoeft niet gepaard te gaan met pijn of ongemak)
-Stijfheid
-Ontstekingen
-Pijn of vermoeidheid bij minimale inspanning
-Verharding van bindweefsel, dit kan je ervaren als hardere plekken op het lijf

Effectiviteit van bindweefseltherapie

Door dat de behandeling relatief zacht is, kan het in eerste instantie voelen alsof er weinig is veranderd. Echter bij het testen van de bewegingsvrijheid zal dit direct meer ruimte geven na de behandeling. Omdat het weefsel zich aan moet passen is het gewoonlijk zo dat er binnen 2/3 dagen verandering merkbaar is.

Voorbeeld:

Het losmaken van bindweefsel rondom het schouderblad kan helpen om pijn en bewegingsbeperking n de middenrug te verbeteren. Dit is dus per person verschillend en vraagt een persoonlijke aanpak.

Mogelijke risico’s van bindweefseltherapie

Er zijn geen nadelen omdat het zachte technieken zijn die met de handen worden toegepast en dit een subtiele verandering te weeg brengt. Het is bij iedereen veilig toepasbaar.

Verschil tussen bindweefseltherapie en andere massagevormen

Beide vormen verschillen van focus en technieken. Bij bindweefseltherapie ligt de focus op het verbeteren van de mobiliteit en kwaliteit van de vloeistof die dus tussen de verschillende lagen zit. Massagevormen zijn gericht op ontspanning en werken lokaler door op het weefsel.

Over het algemeen wordt bij bindweefseltherapie zachte technieken gebruikt. Het hele lichaamwordt onderzocht, omdat het bindweefsel zich door het hele lijf verbindt. De behandeling richt zichop het verminderen van pijn en het herstellen van bewegingsvrijheid.

Wil je meer weten of een afspraak maken?

Over mij en mijn werkwijze

Vanuit mijn fascinatie voor het menselijk lichaam, is de interesse naar het holistische kijken gestart. Door de opleiding tot osteopaat die ik volg en praktijkervaring is mijn visie dat het menselijk lichaamals een samenhangend systeem functioneert.

De werkwijze die ik hanteer is gebaseerd op dit principe: tijdens het behandeltraject wordt per keer bekeken wat nodig is voor jouw herstel.

De basis hiervoor is mijn kennis over anatomie, fysiologie en palpatie vaardigheden van mijn handen. Hierdoor kan de locatie van behandelen maar ook de gebruikte behandeltechnieken wisselen per keer: mobilisaties van gewrichten, stretches, dry needling, bindweefsel technieken, oefentherapie.

De tijd nemen, heldere communicatie en persoonlijke aandacht zijn kenmerkend aan mijn werkwijze om samen aan jouw gezondheid te werken.

Wil je meer weten?

Vul je gegevens in bij het contactformulier en dan neem ik contact met je op om een afspraak in te plannen.

Om spam tegen te gaan gebruiken we reCAPTCHA. De Google privacyvoorwaarden en servicevoorwaarden zijn van toepassing.