Behandeling van littekenweefsel

Praktijk Joally Jonker

Wanneer is een littekenweefsel behandeling nodig?

Behandeling van littekenweefsel is toepasbaar bij recent hersteld littekenweefsel door een operatie, ongeluk of mogelijk een andere oorzaak. Ook littekenweefsel wat al jaren geleden gevormd is, maar nog klachten geeft, kan behandeld worden. Doordat het weefsel rondom het litteken stugger terug vormt, kan dit doorwerken in de spanningsverdeling in het bindweefsel.

Behandeling littekenweefsel

Als er een indicatie is voor littekenweefsel behandeling gaat dit op geleide van de pijn of een trekkend gevoel. Met zachte bindweefsel technieken specifiek gericht op littekenweefsel of (bij indicatie) dry needling technieken gericht op littekenweefsel kan in een korte tijd tijdens het testen en hertesten al een heel ander gevoel ervaren worden en vaak ook meer elasticiteit in het gebied.

Wat voor klachten kan littekenweefsel mij geven?

De klachten kunnen variërend zijn door de aard, locatie en de individuele reactie. Onderstaand zijn een aantal veel voorkomend ervaren klachten:

-Pijn: kan variëren van lichtelijk ongemak tot scherpe, stekende of trekkende pijn (vaak lokaal).

-Jeuk: dit komt vaak voor bij recent herstelde littekens, echter is het ook zo dat dit soms nog voor kan komen bij al lang hersteld weefsel.

-Verstijving en beperking van de bewegingsvrijheid: je kan een strak of stijf gevoel ervaren bij het maken van bepaalde bewegingen of juist het langer blijven in bepaalde houdingen.

-Gevoeligheid: littekenweefsel kan gevoelig zijn en het kan voorkomen dat je liever niet op de plek rondom het litteken aangeraakt wil worden vanwege de gevoeligheid.

Behandelduur bij littekenweefsel

Vaak heb je na een paar behandelingen al een heel groot verschil: 3 tot 6 behandelingen is ruim genomen. Echter licht dit wel aan wat voor littekenweefsel het is, de reactie die je hebt op de technieken en jouw medische achtergrond. Voor een specifiekere prognose is het handig om contact op te nemen met mij.

Hoe kan je littekenweefsel voorkomen?

Littekenweefsel is niet te voorkomen en dat is ook niet erg. Het weefsel is stugger van nature en kan je wel stimuleren om zo min mogelijk bewegingsverlies hier van te ervaren. Door vroeg te beginnen met het losmaken van littekenweefsel zal het bindweefsel door de stimulatie anders gaan vormen en minder stug worden op de lange termijn. Graag adviseer ik je hier persoonlijk over.

Ik wil meer weten!

Over mij en mijn werkwijze

Vanuit mijn fascinatie voor het menselijk lichaam, is de interesse naar het holistische kijken gestart. Door de opleiding tot osteopaat die ik volg en praktijkervaring is mijn visie dat het menselijk lichaamals een samenhangend systeem functioneert.

De werkwijze die ik hanteer is gebaseerd op dit principe: tijdens het behandeltraject wordt per keer bekeken wat nodig is voor jouw herstel.

De basis hiervoor is mijn kennis over anatomie, fysiologie en palpatie vaardigheden van mijn handen. Hierdoor kan de locatie van behandelen maar ook de gebruikte behandeltechnieken wisselen per keer: mobilisaties van gewrichten, stretches, dry needling, bindweefsel technieken, oefentherapie.

De tijd nemen, heldere communicatie en persoonlijke aandacht zijn kenmerkend aan mijn werkwijze om samen aan jouw gezondheid te werken.

Wil je meer weten?

Vul je gegevens in bij het contactformulier en dan neem ik contact met je op om een afspraak in te plannen.

Om spam tegen te gaan gebruiken we reCAPTCHA. De Google privacyvoorwaarden en servicevoorwaarden zijn van toepassing.